Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Herter Laszlo | 0 hozzászólás
2010. november 23. Közélet
Egy
mezőgazdasági országban, Európa korábbi éléskamrájában jogos elvárás,
hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa
egészségünket. Szerencsére a polgárok nagy része már foglalkozik e
problémával: a lakosság jelentős részét aggasztják az élelmiszerekben
esetlegesen megtalálható kórokozók és vegyi anyagok jelenléte, beleértve
a növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az
elszennyeződött környezetből bekerülő káros maradványokat.
Az aggodalmak teljesen jogosak, ugyanis egy késztermék csak akkor
biztonságos, ha a termőföldtől az asztalig mindenki betartja a szigorú
előírásokat. Teljesen érthetetlen, hogy akad olyan gazdasági vezető vagy
politikus, aki teret enged annak, hogy Magyarországot használják Európa
élelmiszeripari szemétlerakójának, mivel az ételfajták olyan termékek,
amelyekkel minden személy, mindennap közvetlen kapcsolatba kerül, ha
másként nem, mint vásárló, ételkészítő, fogyasztó. Ezért nincs az a
fizetés és gazdasági haszon, amelyért cserébe egy egészségesen
gondolkodó ember számára megéri, ha gyermeke nagyipari mérget fogyaszt
táplálék helyett. A Jobbik Élelmiszerkommandója pontosan azért jött
létre, hogy leleplezzük az összes felelőst: a kétes eredetű árukat
behozó cégeket, az engedélyeket kiadó társaságokat, a magyar
mezőgazdaság megfojtóit. Eközben persze építkezni is kell: mind a
szakembereket, mind a lakosságot hiteles, naprakész, megbízható, a
legújabb tudományos eredményeket tükröző információkkal látjuk el,
támogatjuk a helyi termelés lehető legnagyobb mértékű helyben történő
elfogyasztását és a helyi piacok hálózatának kiépítését is.
Üdvözítő, hogy mára a magyar vásárlók kétharmada keresi az üzletekben a
hazai termékeket. Csakhogy kommandónk leleplezte, hogy a tendenciából a
nagy áruházláncok is megpróbálnak hasznot húzni: magyar heteket
hirdetnek, külön részlegeket alakítanak ki a hazai áruk számára. Az
Auchan magyar termelői hetet, a Cora székely hetet, a Lidl „retro hetet”
hirdetett, a Spar pedig a „Mi Magyarországunk, mi Sparunk” jelszóval az
egész 2010-es esztendőt a magyar termékeknek szentelte. S a nagy
üzletláncokban ezeken kívül is jócskán találunk olyan termékeket,
amelyek szélén piros-fehér-zöld csíkos szalag hirdeti a magyar eredetet.
Minden magyar, ami brazil?
Ezzel nem is lenne gond, csakhogy „magyar termék” védjegyből ötféle is
van, valójában azonban azt sem tisztázza törvény, mi számít magyar
terméknek. A vásárlók nagy részét megvezetik, mert a külföldi tulajdonú
láncokban hazaiként eladott termékek jó esetben Magyarországon lettek
becsomagolva, de olyan is előfordult, hogy ezt is külföldön végezték.
Szakértőink kutakodása arra az eredményre vezetett, hogy a hatályos
jogszabályok szerint egy terméken csak az utolsó, konkrét beavatkozást
igénylő helyszínt kell feltüntetni. Az utolsó lépés pedig jellemzően a
csomagolás. Vagyis hivatalosan minden „magyar terméknek” mondható, amit
hazánkban dobozoltak, üvegeztek, fóliáztak – függetlenül attól, hogy a
felhasznált élelmiszerek honnan származnak. Így fordulhatott elő, hogy a
ciántartalmú szőlő hivatalosan hazai termékként terjedt el a polcokon… A
valóság tehát sajnos az, hogy jelen pillanatban még csak törvénysértést
sem követ el az, aki negyed- vagy nyolcadrészben Magyarországon készült
termékről állítja, hogy hazai gyártmány.
A multiláncok egységeire szúrópróbaszerűen lecsapó aktivistáink már a
fűszerpolcoknál meghökkentek: az egységesen fehér alapúra csomagolt
bors, szegfűszeg és paprika egységesen „Magyar Termék” felirattal
látható a polcokon, ugyanakkor eleve gyanús volt, hogy ez a felirat
szerepelt a Kárpát-medencében nem túlzottan őshonos dolgokon is, mint
például a babérlevél… A csomagolás hátán pedig minden „magyar termék”
esetében megtaláljuk a valódi származási országot: Brazília, Peru, Kína
és Indonézia… Természetesen azonnal megkerestük a gyártó céget, ahol
nagy megrökönyödésünkre közölték, hogy a „Magyar Termék” esetükben egy
védjegy, s hiába vádoltuk őket a fogyasztók megtévesztésével,
felvilágosítottak bennünket, erről szó sincs, hiszen az emblémát
kitaláló cég úgy döntött, a felirat feltüntetéséhez nem alapfeltétel,
hogy az adott áru hazai alapanyagból készüljön. Márpedig dönthet így,
mert ezt hatályos jogszabály nem tiltja. A cég szerint elegendő, ha a
termék a „végső formáját” Magyarországon nyeri el, a készítő vállalkozás
magyar tulajdonú és hazai munkavállalókat alkalmaz. Így válhat a brazil
őrlemény és a kínai paprikahamisítvány magyar termékké…
Hungarikumot az éléskamrába!
Élelmiszerkommandónk jelen pillanatban a figyelemfelhívás eszközével
élhet, s természetesen minden gyanús jelre azonnal lecsapunk. Ugyanakkor
hosszú távú megoldást az hozhat, ha a magyar települések a lehető
leginkább önellátó kisközösségek összetartó láncolataként működnek,
amelyek nem az idegen cégek beszállítói, hanem saját, jó minőségű
termékeik előállítói és sikeres értékesítői. Emellett bátran mernek
építeni hungarikumainkra, a kiváló termőföldre, az édesvízkészletek,
termálforrások adta előnyökre, emellett képesek megvédeni is ezeket.
Emellett vissza kell szerezni piacainkat, s nem halogatható a Kelet felé
nyitás sem, annak érdekében, hogy az új felvevőpiacok által újra Európa
éléskamrájává válhassunk. Akkor pedig felszámolhatjuk a
szemétlerakókat, s nem állhat elő olyan helyzet, mint napjainkban: csak
négyből egy gyermek találta el, hogy a marhaburger marhahúsból készült, s
kevesebb mint felük azt, hogy a fagylalt tejből vagy tejszínből…
(jobbik.hu)
JOBBIK GONDOLAT
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A felsőrendű zsidó, aki nem vallásos, nem tud héberül, és nem Izraelben él, kicsoda, micsoda?
"Társadalmi méretű gazemberség és félrevezetés" - szakjogász a Kúria döntéséről
35 évet kapott egy pedofil brit zenész - Lan Watkins, semmi jel a megbánásra
Balogh István "nem emlékszik", mennyiért vette a házát