Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SZABAD HÍREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SZABAD HÍREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2010. 04. 08. Kultúra
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt adalékanyag, ami szinte minden készételben megtalálható a burgonyasziromtól a leveskockán át a felvágottakig. A rossz hír az, hogy az emberek harminc százaléka érzékeny rá, és nem is tud róla.
A nátrium-glutamát (E621) egy színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, amit az ételek ízének fokozására használ az élelmiszeripar. A probléma vele annyi, hogy az intenzív íz mellé mindenféle fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó, amit más néven „kínai étterem szindrómának” neveznek.
Honnan jön a finomság?A nátrium-glutamát gyökerei Japánban keresendők, akik a kombu nevű, tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak már évezredek óta. 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a kombuban levő ízfokozó kémiai anyagot, ez volt a glutamát. Innentől nem volt szükség arra, hogy feltétlenül a hínárból nyerjék ki az anyagot, iparilag is elő lehetett állítani nagy mennyiségben. Dr. Ikeda egy barátjával céget alapított az anyag nátrium-glutamátként való forgalmazására, ugyanazt a céget, akinek a közbenjárására sikerült végül az aszpartamot is engedélyeztetni az USA-ban. A nyugati világ a II. világháború során fedezte fel ezt az anyagot, és az élelmiszergyártók minden komolyabb előtanulmány vagy vizsgálat nélkül kezdték el tömegesen használni a jelentős költségcsökkentés reményében. Valószínűleg bejött a dolog, hiszen 1940 óta minden évtizedben duplájára nő a nátrium-glutamát felhasználása.
Hogyan működik?Az anyag felettébb érdekes: ugyan bekerül az ételbe,
de nincs tápanyagértéke, nincs semmilyen hatással az ételre, amibe
teszik, és nincs önmagában semmilyen íze. Az ízfokozó hatását
úgy éri el, hogy az ízlelőbimbókat stimulálja, és végül is „átveri” az
agyat: az anyag nem az ételre hat, hanem rád. Az ételgyártók
ezt nagyon jól tudják, de mennyivel olcsóbb így előállítani egy
„ízletes” zacskós levest, vagy gyorséttermi hamburgert!
A nátrium-glutamát végül is egy idegméreg, tönkre teszi az agysejteket,
és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Olyan
tüneteket okozhat, mint a migrénes fejfájás, a hányinger,
hányás, a hasmenés, az asztmás rohamok, erős szívdobogás, mellkasi
fájdalom, egyensúlyzavarok, és a gyerekeknél, tinédzsereknél
viselkedési zavarokat is. Jelentkezhetnek allergia-jellegű tünetek is,
mint bőrpír, orrfolyás, szem alatti táskák, kiütések.
Ahol sok a profit, ott valahogy mindig eltűnnek a
tömeges fogyasztói panaszok, ám szerencsére akadnak konkrét kísérletek
is, amik az anyag káros mivoltát bizonyítják. Az azonosításbeli
nehézséget az okozza, hogy a nátrium-glutamát fogyasztását
követően 2-48 órán belül bármikor jelentkezhetnek a panaszok,
ráadásul egyénenként változó az is, mekkora mennyiségű nátrium-glutamát
elfogyasztása után reagál valakinek a szervezete. Igazából szerencsésnek
mondhatóak azok, akik reakciót mutatnak erre az anyagra, és elkerülik,
ugyanis mindenkinél okoz károsodást, csak van, akinél csendeskén, a
felszín alatt munkálkodik. A
gyerekek még inkább ki vannak téve a veszélyének, hiszen a
vér-agy gát valamivel fejletlenebb állapota és a gyermekbetegségekkor
legyengült funkciója következtében sokkal könnyebben jutnak el az
agyukba a mérgező anyagok.
A nátrium-glutamát káros hatásairól már
1968-ban lehetett szakmai cikket olvasni egy neves amerikai
orvosi lapban, és azóta is számos kísérlet bizonyította sejtméreg
mivoltát. Az elmúlt három évtized során egyre több tanulmány mutatta ki,
milyen károkat képes okozni. Természetesen ezalatt az idő alatt az
Ajinomoto sem tétlenkedett: 12 nagy amerikai élelmiszergyártó céggel
együtt megalapították a Glutamát Szövetséget, ami a
közönségkapcsolatokért (PR) felelős, valamint a Nemzetközi Glutamát
Technikai Bizottságot, ami olyan „kísérleteket” pénzel, amelyek a
nátrium-glutamát veszélytelen mivoltát hirdetik.
H. Schaumburg a 60-as évek végén úgy becsülte, az amerikai népesség
harminc százaléka szenved az ízfokozó okozta tünetektől, akár ismerik az
okot, akár nem. Ezt később több független kísérlet is megerősítette,
bár a Glutamát Szövetségnek sikerült bebizonyítania azt is, hogy ez a
szám mindössze 1,8%.
Egy biztos, a független állatkísérletek a következőkre jutottak: a
nátrium-glutamáttal tesztelt, eleve szemproblémás patkányok retinája
teljesen szétroncsolódott a szer hatására, ráadásul az agyalapi
mirigyeik működése is felborult. A glutamáttal etetett terhes
majmok utódainál agykárosodásokat tapasztaltak, és a kutatók arra a
következtetésre jutottak, hogy a nátrium-glutamát hozzájárulhat az
agytumor, a Parkinson-kór,
az Alzheimer-kór,
az elhízás, a fizikai eredetű depresszió és a magas vércukor
kialakulásához is.
Az USA-ban kicsit tudatosabban vásárolnak az emberek,
így sokan egyáltalán nem vesznek/esznek olyasmit, amiben
nátrium-glutamát van. A probléma csak az, hogy a nagy betűkkel hirdetett
„MSG free” termékekben ha csak az egyik összetevő tartalmazza ezt az
anyagot, már nem is kell a címkén feltüntetni.
A magyar élelmiszer címkézési szabályozások szerencsére még nem tartanak
itt, de sokszor mi sem tudjuk, mit is takar a név. A következő
feliratok utalnak a nátrium-glutamát jelenlétére: ízfokozók, E 621,
hidrolizált növényi fehérje, élesztőkivonat, texturált fehérje.
És mikben találjuk meg őket szinte biztosan (ha nem bioélelmiszert
veszünk)? Ételízesítők, leveskockák, zacskós levesek, szószporok és
üveges szószok, feltétek, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak,
szójatermékek, üdítőitalok, fűszersók, fűszerkeverékek, burgonyaszirmok,
snack-ek, valamint egyre több új készétel tartalmazza ezt az ízfokozót.
Azzal etetnek, hogy alacsony a méreg szintje. Keveset tartalmaz a készítmény. Vagyis szerintük ez olyan mint ha azt mondanám, hogy 0,5% patkányméreg és 99,5%-ban vegyített kolával nincs hatása a szervezetre.
Ha valaki szeretne tudatosabban táplálkozni, érdemes elolvasni az
összetevők listáját. Meglepő dolgokra bukkanhatunk…
( http://www.nana.hu/test-es-lelek/egeszseg/agytumor-az-izfokozotol-101403.html alapján szerk.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A zsidók által kitalált koncentrációs táborról: a Gulág
Delfinfaragvány az Árpád háznál.
Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában
Megtalálhatták a náci atomprogram radioaktív hulladékait